Hyppää sisältöön

Voi leipä!

Balladi leivän syrjästä 

Voi leipä! – balladi leivän syrjästä kertoo lämpimiä ja rapsakoita tarinoita ihmisen ja viljan ikiaikaisesta liitosta. Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on uutta juurevaa musiikkiteatteria, jossa soivat rinta rinnan niin saksofoni kuin leipälapio.

Esityksessä kuullaan muun muassa uunituore arkkiveisu kajaanilaisen leipomon palosta, rillumarei muinaisen faaraon herkkuleivästä ja saapa vihdoin juurikin, tuo leivän elävä ydinolemus, lauluvuoron. Jari Rättyän esitykseen säveltämä musiikki on vahvaa kainuulaista bluesia, jossa on toinen puoli petäjäistä, toinen kosmista kokojyvää.

Voi leipä! kutsuu kaikenikäiset katsojat ihmisyyden perusyksikköjen, leivän, laulun ja tarinoiden, äärelle.

teksti Anni Mikkelsson, Jari Rättyä ja työryhmä
ohjaus ja dramaturgia Anni Mikkelsson 
musiikki Jari Rättyä
lavastus ja puvut Markku Hernetkoski 
valosuunnittelu Henri Pyy 
äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
kampaukset ja maskeeraus Riikka Hakamäki
tarpeisto Ralina Matikainen 

näyttämöllä näyttelevät ja musisoivat Juho Hannikainen, Saara Karjalainen, Janne Kinnunen, Jari Rättyä ja Vera Veiskola

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotantoa ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Niilo Helanderin säätiö.

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto Voi leipä! on riemastuttavan juureva teos leivästä ja viljasta. Esityksessä sattuu ja tapahtuu: leivotaan ihan oikeat rieskat ja soitellaan leipälapiota.

Maaseudun Tulevaisuus, Terhi Pape-Mustonen 1.11.2022
Lue arvio kokonaisuudessaan

Pääoppaina leipätarinoissa ovat keittiössä hääräävät Renne ( Janne Kinnunen ) ja Vilja ( Vera Veiskola ), jotka ovat entisaikoina tv:ssä pyörinyttä Patakakkostakin mutkattomampi aisapari.

Maailmanmusiikkivaikutteisessa Kainuu-bluesissa on vetovoimaa ensihetkestä lähtien, kun Rättyä kitaroineen sekä pääasiassa saksofoneja soittavat Juho Hannikainen ja Saara Karjalainen polkaisevat käyntiin tarttuvapoljentoisen, samaan pöytään kutsuvan Murra leipä -biisin. Hittiainesta on myös Renne -kappaleessa, joka valottaa taikinajuuren ydintä.

★★★★
Kainuun Sanomat, Katja Mabrouk 16.10.2022
Lue arvio kokonaisuudessaan 

Voi leipä! -esityksen viisikko laulaa, tanssii ja soittaa niin kuin ei olisi mitään muuta koskaan tehnyt. Hannikaisen sopraanosaksofoni ja Rättyän paikoitellen kiperät rytmit vievät kuulijan ajatukset, uskokaa tai älkää, Balkanille ja Emir Kusturican elokuviin. 

Riippumaton tuumailija, Seppo Turunen 17.9.2022
Lue blogi kokonaisuudessaan