Hyppää sisältöön

Anna Liisa

Esitys taakasta vapautumisesta

Anna Liisa on Minna Canthin klassikkonäytelmän uusi, vahva tulkinta. Nuori Anna Liisa Kortesuo on tappanut vastasyntyneen lapsensa ja kantanut taakkaa sisällään vuosia. Onko teko vain Anna Liisan syytä vai onko koko yhteisö osallinen? Millaisia taakkoja me kannamme harteillamme osana sukupolvien ketjuja? Anna Liisa tanssii häpeää villisti ulos ja tekee tilaa elämälle. Se on esitys kehollisesta itsemääräämisoikeudesta ja naiskehojen taakoista kainuulaisessa suomaisemassa.

Esityksessä kohtaavat nuoren sukupolven eri taiteenlajien taiteilijat: ohjaaja Anni Mikkelssonin näyttämöllinen ajattelu, tanssitaiteilija Maija Viipurin herkkä liikekieli ja kuvataiteilija Veera Kopsalan näyttävät puiset naisreliefit.

Teksti Minna Canth
Ohjaus Anni Mikkelsson
Koreografia Maija Viipuri
Lavastus Markku Hernetkoski ja Veera Kopsala
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Tarpeisto Soile Savela ja Ralina Matikainen
Traileri Antti Kokkola

Näyttämöllä Janne Kinnunen, Milla Kuikka, Jukka Peltola, Mika Silvennoinen, Satu Turunen, Teija Töyry, Vera Veiskola/Inkeri Raittila, Maija Viipuri (Routa Company) ja Jose Viitala

Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotantoa tukee Uudet Klassikot -rahasto.

Mikkelsson on erittäin uskollinen alkuperäiselle tekstille, mutta se, miten hän jalostaa, alleviivaa ja korostaa näytelmän teemoja Maija Viipurin koreografialla ja Veera Kopsalan reliefeillä, jotka kuvaavat naisen elämää eri ikäkausina, on ainutlaatuista.

Riippumaton tuumailija Seppo Turunen 16.9.2023
Lue blogi kokonaisuudessaan

Rankan mutta visuaalisesti kauniin alkukohtauksen jälkeen kirkastuu nopeasti, että Canthia on pidetty suotta poissa yli 50 vuoden ajan kaupunginteatterin näyttämöltä.

Teatterinjohtaja Anni Mikkelsson on osannut jo aiemmissa Kajaanin-ohjauksissaan yllättää omaleimaisuudellaan, ja sen hän tekee tälläkin kerralla.
★★★★
Kainuun Sanomat, Katja Mabrouk 29.9.2023
Lue kritiikki kokonaisuudessaan

Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry:n 20-vuotisjuhlaseminaari 23.3. Minna Canthin jalanjäljissä kysyy ”Mitä on olla ihminen?”

Kysymykseen, mitä on olla ihminen, kuullaan ehdotelmia tietokirjailija, FT Minna Maijalalta, teatterinjohtaja Anni Mikkelssonilta ja kirjailija, ohjaaja Eino Saarelta. Seminaarin päättää yleisökeskustelu.
Seminaari 23.3.2024 klo 14–17.15 Teatteritalossa
Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry toteuttaa seminaarin yhdessä teatterin ja Kaukametsän opiston kanssa.

Seminaarin jälkeen, klo 19 on mahdollisuus  jäädä katsomaan Anna Liisan esitys.
Liput esitykseen 29/21/13/10  €