Hyppää sisältöön

Korhosen Muotokuva

Groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina

Uutta suomalaista nykynukketeatteria aikuisille!

David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään ja huutaa tyynyyn. Hänellä on valtavat paineet. Tilannetta horjuttaa entisestään Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, joka saapuu rajan takaa pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä.

Esitys on tragikomedia, tai komitragedia. Tragedia ainakin, sillä kaikki tuhoutuu. Ennen kaikkea esitys on leikin ylistys. Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Taiteilija-ateljee, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta.

Käsikirjoitus, näyttelijä ja nukenrakennus Jonnakaisa Risto
Ohjaus, säveltäjä, sanoittaja, nukettaja Miko Kivinen
Dramaturgia Ella Kähärä
Nuketuskoreografi Neville Tranter
Valo- ja videosuunnittelu, lavastus Titus Torniainen
Äänisuunnittelu Eero Nieminen
Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
Lavasterakennus ja somevideot Juuso Timonen
Tuottajat Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm 

Teosta on rahoitettu Koneen Säätiön, Suomen Kulttuurirahaston, Taiteen edistämiskeskuksen, Samuel Huberin Taidesäätiön sekä Vivicas Vännerin tuella.

Korhosen Muotokuva sai kantaesityksensä 9.10.2022 Kansallisteatterin Omapohjassa.

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen, n. klo 15, kesto keskustelulla n. 30 min. Yleisö saa tutustua lavalla esityksen nukkeihin. 

”Aikuisille suunnattu nukketeatteri­teos häikäisee taidokkuudellaan.”
Helsingin Sanomat 20.10.2022

Suomen arvostelijain liitto SARV myönsi vuoden 2023 Kritiikin Kannukset -palkinnon Korhosen muotokuva -esityksen tekijälle ja näyttelijälle, Vaurioteatterin Jonnakaisa Ristolle.
Lue juttu palkinnon jakotilaisuudesta: Kritiikin Uutiset 13.4.2023
Lue haastattelu Jonnakaisasta: Kritiikin Uutiset 20.6.2023

”Vaurioteatterin esitys on puhdasta teatterin taikaa. Illuusio toisensa perään saa leikin tuntumaan todelta ja sytyttää nuket ihka eläviksi, tunteviksi olennoiksi.”
Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti 28.10.2022

​”Esityksessä tapahtuukin juuri se mikä hyvässä nukketeatterissa tapahtuu. Lavalla nähtävät monet erilaiset nuket heräävät henkiin ja tulevat lihaksi. Katsojana unohtaa, että niitä ohjailee näyttelijä. Nukkien avulla sanoitetaan jotain mitä ei ilman niitä pystyisi.”
Demokraatti 27.10.2022, teatteriarvio, Eeli Vilhunen

 

”Vaurioteatterin Korhosen muotokuva Kansallisteatterin Omapohjassa on järisyttävä kokemus. Mikä trippi! Huhhuh! Nykynukketeatterin potentiaalisuus toteutuu täytenä, kun on tekijät, jotka eivät himmaile, jotka eivät kuvia ja korrektiutta kumartele ja joilla on kyky fantasioida, toteuttaa fantasiat teokseksi ja sitten esittää, laulaa, muuntua, kääntyä, vääntyä ihmisen ja nukkien hahmoihin. Korhosen muotokuva on Jonnakaisa Riston suvereeni bravuuri.”
Hanna Helavuori.com 21.10.2022

”Jonnakaisa Riston nuketusdialogi nuken ja itsensä kanssa on aikuisnukketeatterin suurta unelmaista mestarillista teatteritodellisuutta, jota Miko Kivisen tulkinta ja kokonaisohjaus muotoilee todelliseksi fantastiseksi rajattomaksi elämänleikiksi.”
vuodatus.net 20.10.2022, Lahen uutisia, Timo Virtanen

Vaurioteatteri

Korhosen muotokuva on Vaurioteatterin tuotanto. Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen omaesteettinen todellisuus syntyy vauriosta; tosissaan, härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Kantaesityksiä leimaavat monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä groteski, häpeilemättömän tarkka satiirisuus. Aikuisille suunnattua nukketeatteria hyödyntävä Vaurioteatteri ampuu sisältö edellä monitaiteelliseen ilmaisuun!

 vaurioteatteri.com