Hyppää sisältöön

Straight Acting

Straight Acting on näyttelijä Anssi Niemen räävitön sooloesitys sisäistetystä homofobiasta ja vakuuttavan miesnäyttelijän kuvan täyttämisestä. Se on komedia, joka saattaa itkettää. Kuin Kiviä taskussa, homohoukuttimella.

Käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijäntaide Anssi Niemi
Dramaturgia Rasmus Arikka
Äänisuunnittelu Vili Pääkkö
Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
Koreografinen ja liikkeellinen neuvonantaja Suvi Kemppainen
Tuotanto Tinni Torikka

Esityksen valmistamista ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Yrjö Sirolan Säätiö, Teatterin tiedotuskeskus, TINFO ja Suomen Kulttuurirahasto.

Kantaesitys 10.3.2023 Teater Viiruksessa osana Viirus GUEST -ohjelmistoa

Helsingin Sanomat, 15.3.2023
”Normin ulkopuolella
Omakohtaisessa Straight Acting -sooloesityksessä näyttelijä Anssi Niemi käsittelee vaikeita kysymyksiä. Saako hetero näytellä homoa? Entä homo heteroa? Näkyykö homous päällepäin?”
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009422986.html

Yle Kulttuurivieras, 9.4.2023
”Ecce homo, katso ihmistä
Miten tulla siksi, mitä on? Kulttuurivieras Anssi Niemen tie näyttelijäksi on kulkenut kiusaamishelvetin, surun ja menetysten kautta. Provokatiivisessa esityksessään hän kuvaa sisäistettyä homofobiaa.”
https://yle.fi/a/74-20025922

Demokraatti, 16.3.2023
”Teatteriarvio: Viiruksessa vieraileva monologi pureutuu räävittömästi identiteettiin ja representaatioon”
https://demokraatti.fi/teatteriarvio-viiruksessa-vieraileva-monologi-pureutuu-raavittomasti-identiteettiin-ja-representaatioon/

Tekijöistä

ANSSI NIEMI
Anssi Niemi on Teatterikorkeakoulusta keväällä 2021 valmistunut näyttelijä. Hänet viimeisimpiin teatteritöihin Straight Actingin lisäksi kuuluu Saara Turusen esitystrilogian päätösosa Järjen hedelmät Q-teatterissa sekä Kristian Smedsin ohjaus Karpolla on asiaa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Niemi on tullut tutuksi myös elokuvista ja tv-sarjoista, kuten Sekasin (2016–2021), Hevi reissu (2018) ja Tuntematon sotilas (2017).

RASMUS ARIKKA
Rasmus Arikka on dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen maisteriopiskelija Teatterikorkeakoulussa. Arikan esikoisromaani, Homoromaani, ilmestyi toukokuussa 2023 Tammen kustantamana.

VILI PÄÄKKÖ
Vili Pääkkö on helsinkiläinen äänisuunnittelija. Pääkkö on toiminut äänisuunnittelijana ja säveltäjänä useissa tanssi-, teatteri-, sekä audiodraamaproduktioissa ympäri Suomen, viimeisimpänä mm. Teatteri Jurkan Isobroidi/Pikkubroidi-näytelmässä sekä yhteistyössä London Contemporary School of Dancen opiskelijoiden kanssa. Äänisuunnittelijana Pääkkö on erityisen kiinnostunut äänen dramaturgisesta toimijuudesta. Esteettisesti Pääkköä kiinnostaa affektiivisuus ja äänellinen kitsch.

JAAKKO SIRAINEN
Jaakko Sirainen on 2022 Teatterikorkeakoulusta valmistunut valosuunnittelija, joka työskentelee parhaillaan Tampereen Työväen Teatterissa. Sinne hän on suunnitellut valot mm. teoksiin Kolme sisarta – viides näytös ja Ikarossuunnitelma. Sitä ennen Sirainen on työskennellyt mm. Helsingin kaupunginteatterissa ja Q-teatterissa. Valossa Siraista kiinnostaa erityisesti sen monipuolisuus. Monipuolisuus näkyykin Siraisen töissä niin työkentän laajuutena kuin visuaalisuuden moninaisuutena.