Hyppää sisältöön

Ruisräikkä

Runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta

Eletään vuotta 2023. Eino Leino asustaa huoneessa, jota ikuisuudeksi kutsutaan. Runoilijan viitta on pantu komeroon. Päivät täyttyvät keksintöjen nikkaroinnista ja seurustelusta ystävien kanssa. Kerrankin on aikaa…

Ikuisuuden huoneessa Einon seurana ovat lausuja Yrjö Jyrinkoski, näyttelijä Ella Eronen ja Oulujärven kalastaja Martti sekä taloudenhoitaja Marjatta. Eräänä aamuna tuonpuoleisen leppoisa rauha rikkoutuu, kun arvovaltaiselta taholta saapuu kirje, tilaus, jota ei voi ohittaa.

Ruisräikkä on lajityypiltään harvinainen aikuisten nukketeatteriesitys. Siinä ylevät runojen aatokset, lapsuuden leikit sekä kepposet kilpailevat tasaväkisesti huomiosta.

kirjoittanut Markku Hernetkoski
ohjaus ja skenografia Markku Hernetkoski
valosuunnittelu Henri Pyy
äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
nuket Markku Hernetkoski, Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen
kampausten ja maskeerauksen suunnittelu Riikka Hakamäki
tarpeiston valmistus Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen

näyttämöllä Perttu Hallikainen ja Teija Töyry 

Hernetkoski ei ole ensimmäistä kertaa nukkeja kyydissä. Varsin tarkkaan viisi vuotta sitten hän teki Vaara-kollektiivin kanssa Generaattoriin nukketeatteriesityksen Pentti Haanpään klassikosta Noitaympyrä. Jo se kertoi, mihin kaikkeen nuket taipuvat, mutta Ruisräikässä Hernetkosken teatterinäkemys puhkeaa kunnolla kukkaan.

Riippumaton tuumailija, Seppo Turunen 21.1.2023
Lue blogi kokonaisuudessaan

Ja kun palapelin viimeinenkin pala on paikoillaan on käsissä kokonainen ja vahva teatterielämys. Näytelmän pieteettinen lavastus ja Henri Pyyn upea valaistus nostavat hienosti esiin tärkeimmän eli näyttelijät ja ennen kaikkea vahvasti elävät ja eläytyvät nuket. Kajaanissa tarjotaan nyt yleisölle hienoa modernia kansainvälisen tason teatteria ja nukketeatteria. Ainakin minut Markku Hernetkosken Ruisräikkä veti esityksen jälkeen sanattomaksi.

keijo Nevaranta, 31.1.2023
Lue blogi kokonaisuudessaan

NIIN Raamatusta, Leinon teksteistä kuin Kalevalasta viitteitä sisältävä kieli on runsasta. Jokainen yksityiskohta ja pikkutarkka liike ovat näyttämöllä tarkkaan harkittuja, mutta sitä kaupunginteatterin lavastajana ansioituneelta Hernetkoskelta työryhmineen oli lupa odottaakin

★★★★★
Kainuun Sanomat, Katja Mabrouk 8.2.2023
Lue arvio kokonaisuudessaan