Hyppää sisältöön
Kuvassa Mika Silvennoinen, Perttu Hallikainen, Teija Töyry, Jukka Peltoja ja Antti Hovilainen

Yhdestoista hetki kertoo tositarinoita demokratiasta

Yhdestoista hetki on Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Kansallisteatterille kirjoittaman demokratia-trilogian toinen osa. Se on myös jatkoa vuoden 2014 parhaana esityksenä palkitulle näytelmälle Neljäs tie.

Yhdestoista hetki on pettämättömällä ajatuksella koottu kollaasi lähihistorian tapahtumakuluista ja vääjäämättömästi lähestyvästä, ekokatastrofin värittämästä tulevaisuudesta. Tarina siitä kuinka olemme päätyneet elämään maailmassa, jossa meillä ei ole varaa pitää huolta heikoimmista.

Teatteri toteuttaa Leskisen ja Keski-Vähälän teoksesta lukudraaman, jossa esitetään osia Yhdestoista hetki -näytelmästä ja luetaan tekstiä paperista.
Yhdestoista hetki on todellisten ihmisten todellisiin puheisiin ja julkisiin asiakirjoihin perustuvaa dokumenttiteatteria siitä, miten runsaan kymmenen vuoden takainen globaali pankki- ja rahoituskriisi pudotti maailman polvilleen.

Lukudraama on esitysmuoto, jossa näytelmäteksti ja sen lukeminen ovat keskiössä

Esityksen ohjaaja Tarja Heinula kertoo, että lukudraamaa tehdään taidemuotona teatterissa harmittavan vähän. ”Usein sitä käytetään esitysmuotona silloin kun halutaan kehittää näytelmätekstiä eteenpäin tai jos esitellään uutta kirjailijaa ja hänen tekstiään.”

Heinulalle lukudraama on tuttu esitysmuoto: ”Lukudraama on itselleni tuttu myös ”oikean” esityksen muotona. Olin näyttelemässä Alzheimer– ja dementiapotilaille suunnatussa näytelmässä. Koin näyttelijänä vapauttavalta etenkin sen, että teksti oli esityksen keskiössä. Lukudraama voi toimia ikään kuin ”vahvistettuna” lukukokemuksena katsoja-kuulijalle. Se on esityslaji, joka jättää paljon tilaa mielikuvitukselle, samaan tapaan kuin kirja.”

kirjoittanut Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä
sovitus ja ohjaus Tarja Heinula
pukusuunnittelu Pirkko Paananen
valosuunnittelu Jukka Laukkanen
äänisuunnittelu Topi Lindh
kampaukset Emma Loponen

lukijoina Perttu HallikainenAntti HovilainenJukka PeltolaMika Silvennoinen ja Teija Töyry 

Lukudraaman ensi-ilta 16.12.2021 Kajaanin kaupunginteatterin Teatteritalossa
Kesto 1 tunti, ei väliaikaa
Liput 12/12/8/5 e

Vain kaksi esitystä: to 16.12. klo 19 ja la 18.12. klo 13

Aihealueet