Hyppää sisältöön
Kuunnellaan yhdessä radiota
Satu Turunen, Maija Pihlajaoja, Jukka Peltola, Heidi Syrjäkari, Perttu Hallikainen, Vera Veiskola ja edessä Tom Salminen

Vienanmeri saa kantaesityksensä 26. helmikuuta Kajaanin kaupunginteatterissa  

Vienanmeri – Valkiemeri – Белое море – rajankäyntiä -esitys saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterissa 26.2. Vienanmeri on Kajaanin kaupunginteatterin ohjaajan Anni Mikkelssonin käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys. Esitys tutkii Kainuun sijaintia Venäjän ja Karjalan rajapinnassa. Sen lähtökohtana on ikiaikainen kauppareitti, Vienan reitti, joka on kulkenut Vienanmereltä Kainuun kautta aina Pohjanlahdelle asti. Esitys kysyy, keitä tällä reitillä on kulkenut ennen? Keitä rajapinnoilla kulkee nyt?

Vienanmeri toteutetaan yhteistuotantona Mikkelssonin johtaman Meriteatterin kanssa. Mikkelsson on haastatellut esitystä varten ihmisiä, jotka ovat liikkuneet Kainuun, Karjalan ja Venäjän rajoilla. Esityksen toisiinsa limittyvissä tarinoissa hiihdetään rajan yli, kaivetaan Vienanmeren kanavaa, löydetään juuret rajaseudun discosta ja itketään kuin pihlaja rajan taakse kadonneita.

”Vienanmeri on ensimmäinen ohjaukseni Kajaanin kaupunginteatteriin. Esityksen tekoprosessin aikana on ollut hienoa tutustua paremmin Kainuuseen ja sen ihmisiin. Meriteatterin esitykset ovat paikkalähtöisiä, paikallisista tarinoista, luonnosta ja kansanperinteestä ammentavia, joten tämä lähestymistapa oli minulle luonteva. Vaikka esitys ammentaa haastatteluista ja muista materiaaleista, se on kuitenkin fiktiivinen kudelma.”, Mikkelsson kertoo.

Vienanmeren nykytanssia ja kansantanssia yhdistävät koreografiat on tehnyt suomalaisen nykytanssin vahva ääni, koreografi Ari Numminen. Vienanmeressä kuullaan myös paljon musiikkia: kansanlauluja, arkkiveisuja sekä muun muassa Meriteatterin Antti Aution, Vera Veiskolan ja esimerkiksi Santtu Karhu & Talvisovat -yhtyeestä tutun folk-muusikko Arto Rinteen säveltämiä kappaleita.

”Vienanmeri kutsuu ihmisiä yhteen, mutta ei kivusta vaieten. Rajapinnan historiaan liittyy paljon särkyä ja surua: rajan toiselle puolelle jääneitä sukulaisia, syrjintää ja torjuntaa, historian vaiettuja tapahtumia. Toivon, että esitys lisää ymmärrystä siitä, kuinka ihminen on liikkunut ja kulkenut aina. Ehkä myös ihmisten kiinnostusta tutkia omia juuriaan – ja myös uskallusta käsitellä ylisukupolvisia kipuja.”, Mikkelsson sanoo.

Esityksessä puhutaan pääasiassa suomea, mutta myös hieman karjalaa ja venäjää.

Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri ja Meriteatteri

käsikirjoitus ja ohjaus Anni Mikkelsson
koreografia Ari Numminen
lavastus Markku Hernetkoski
pukusuunnittelu Tiina Siltala
valosuunnittelu Jukka Laukkanen
äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
videosuunnittelu Topi Lindh
kampaukset ja maskeeraussuunnittelu Emma Loponen
musiikki Antti Autio, Juho Hannikainen, Juho Lukinmaa, Arto Rinne, Vera Veiskola

Näyttämöllä Perttu HallikainenJukka PeltolaMaija PihlajaojaTom SalminenHeidi SyrjäkariSatu TurunenVera Veiskola

Kajaanin kaupunginteatteri on mukana Taidetestaajat-hankkeessa ja lähes 870 kahdeksasluokkalaista pääsee teatterivierailulle katsomaan tätä esitystä.

Esitys on Kajaanin kaupunginteatterin ja Meriteatterin yhteistuotantoa.

Kantaesitys 26.2.2022 Teatteritalossa

Esityksen yhteyteen järjestetään Vienan reitti ennen ja nyt -seminaari yhteistyössä Kajaanin Venäjä-Seuran kanssa
Vienan reitti ennen ja nyt -seminaari järjestetään 25.3. klo 16.30 Teatteritalossa.

Seminaarissa tutustutaan Vienanmereltä Perämerelle ulottuneen ikiaikaisen kauppareitin, Vienan reitin, historiaan, ja pohditaan Suomen, Venäjän ja Karjalan rajapintoja tänä päivänä.
Seminaarin puhujat ovat Anni Mikkelsson, Vienanmeri -esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja, Heikki Rytkölä, fil.tri, Suomen ja Venäjän raja-alueen historian tutkija sekä Olga Karlova, karjalan kielen elvytyshankkeen projektitutkija Itä-Suomen yliopistosta.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset seminaariin anja.pietarinen@kajaani.fi, p. 044 710 0452 (paikkoja rajoitetusti)

Esityksen kesto 2 t 10 min, sisältää väliajan.
Liput: Peruslippu 28 €, Eläkeläiset 18 €, Opiskelijat, työttömät, varusmiehet 13 €, Lapset 10 € ja Ryhmälippu (vähintään 15 katsojaa) 26 €.

Lisätietoja ja esittelytraileri teatterin verkkosivuilla https://www.kajaaninteatteri.fi/ohjelmisto/vienanmeri/

Noudatamme koronapandemiaan liittyviä suosituksia ja rajoituksia ja seuraamme viranomaisohjeita. Ajantasaiset ohjeet löytyvät teatterin verkkosivuilta https://www.kajaaninteatteri.fi/liput/turvallisesti-teatterissa/

Aihealueet