Hyppää sisältöön

RomForum on näytelmä moninaisuuden kohtaamisesta työelämässä

RomForum kutsuu pohtimaan mitä meissä tapahtuu, kun kohtaamme erilaisuutta. Mikä on erilaisuutta aikana jolloin yhdenvertaisuudesta puhutaan enemmän kuin koskaan? Miten yhdenvertaisuus toteutuu työelämässä ja millä tavoin se tulee näkyväksi yhteiskuntamme rakenteissa?

Esityksen muoto on keskusteleva ja se antaa mahdollisuuden tuulettaa omia asenteita ja ajatuksia. Esitys toimii innostavan ja tasavertaisen vuoropuhelun alustana ja se on suunnattu erityisesti työyhteisöille, oppilaitoksille sekä eri ammattialojen seminaareihin.

Forumteatteri on osallistuvaa teatteria, joka kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan esityksen aiheista ja etsimään yhdessä keinoja, miten voimme vaikuttaa ihmisten välisiin jännitteisiin ja ymmärrykseen.

RomForumin toteuttavat yhteistyössä Kainuun OpistoKajaanin Romanityöryhmä ja Kajaanin kaupunginteatteri.

Materiaalin koostaminen Ramona Grönstrand, Tanja Svarts Lindgren, Heidi Syrjäkari ja Tarja Heinula
Käsikirjoitus ja ohjaus Tarja Heinula 

Näyttämöllä nähdään Sanna HeikkinenAntti HovilainenMika Silvennoinen ja Heidi Syrjäkari

RomForum -esityksen materiaali on kerätty haastattelemalla romaneja, romanityönasiantuntijoita ja muita sidosryhmiä paikallisesti ja valtakunnallisesti.

RomForum-hankkeen rahoittajat ja yhteistyötahot ovat Suomen KulttuurirahastoKajaanin kaupunginteatteriKainuun Opisto ja Kajaanin Romanityöryhmä sekä paikalliset romanit.

Ensi-ilta 14.5.2022 Seminaarin näyttämöllä
Kesto 1 t 30 min, ei väliaikaa

Keväällä 2022 toteutetaan esityksiä ammatti- ja sidosryhmille
Tiedustelut ja varaukset: Maria Tolonen, Puh. 044 710 0072, maria.tolonen@kajaani.fi
Esityksiä järjestetään keväällä 2023 Kajaanissa sekä kiertueilla.

Esityksen ohjaaja Tarja Heinula kertoo: ”RomForum on näytelmä moninaisuuden kohtaamisesta työelämässä. Esitys kutsuu meitä pohtimaan näemmeko aina sen mitä olemme katsomassa vai voiko erilaisuus olla se ainoa minkä havaitsemme? Mitä meissä tapahtuu kun kohtaamme erilaisuutta? Siinäpä kysymys! RomForum ei anna kysymykseen vastauksia eikä asetu kenenkään tai minkään puolelle. Forumteatteri on osallistuvaa teatteria, joka kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan esityksen aiheista ja etsimään yhdessä keinoja, miten voimme vaikuttaa ihmisten välisiin jännitteisiin ja ristiriitoihin. Minut se kutsui tutkimaan suomalaista työelämää ja siinä tapahtuvaa vallan käyttöä monelta suunnalta. Tunnistin myös omat pelkoni ja asenteeni erilaisuutta kohtaan. Kirjoittajana loin fiktiivisen tilanteen joka on tunnistettava ja perustuu faktaan. Toivon esityksemme luovan tilaa monenlaisille keskusteluille ja antavan mahdollisuuden tuulettaa omia asenteita sekä ajatuksia.”

Kajaanin kaupungin Romanityöryhmä on toiminut vuodesta 2009 lähtien.
Työryhmän tavoitteena on

  • edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta romanien näkökulmasta,
  • lisätä paikallisen romaniväestön yhteiskunnallista osallisuutta ja
  • kehittää romaniväestön mahdollisuuksia vaikuttaa omiin taloudellisiin, koulutuksellisiin, sosiaalisiin ja sivistyksellisiin elinolosuhteisiin.

Romanityöryhmän puheenjohtajana toimii perusopetuksen kieli- ja kulttuurikoordinaattori Jenni Kettunen ja varapuheenjohtajana Rikchard Långström. Sihteerinä toimii Ramona Grönstrand.

Kansainvälinen romanipäivä 8.4. on Suomessa kansallinen liputuspäivä. Kansainvälistä romanipäivää on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto hyväksyi romanien kansallispäivän kalenteriin vuodesta 2014 alkaen, jolloin kansainvälisestä romanipäivästä tuli Suomessa myös kansallinen liputuspäivä.

 

Aihealueet