Hyppää sisältöön
Medusan huone -näytelmän mainoskuva. Alushameeseen pukeutunut nainen istuu sivuttain kyykyssä päässään manillaköydestä muotoiltu kampaus.

Palkittu Medusan huone Kajaanin kaupunginteatterissa

Kuriton komedia

Tervetuloa piehtaroimaan feminismin painimatolle, ilkikurisen naurun keskelle! Miksi potea naisellista häpeää, kun voi vaan ottaa rennosti? Miksi olla hiljaa, kun kaikki muut huutavat? Mutta entä jos ei tiedä, miten ylipäätään olla kelvollisesti tässä maailmassa?

Häpeämättömiä tuokiokuvia naisten elämästä, naurua perinteisille sukupuolirooleille, murtumia, kipupisteitä!

Ai häpeää, mistä? Mistäkö!!! Ai ottaa rennosti, miten ihmeessä?

Saara Turusen tuorein, palkittu näytelmä Medusan huone luo näyttämölle älykkäitä ja sarkastisia kuvia tutusta, ja ehkä siksi vähälle huomiolle jäävästä todellisuudesta. Näytelmäteksti palkittiin Lea-palkinnolla vuoden 2019 parhaana kotimaisena näytelmänä.

”Maailma ei ole valmis. Edelleen on epäselvää, kenen pitää pyytää anteeksi, jos kolme on ahdistellut yhtä. Edelleen on tavallista, että sopeudumme sukupuoleen perustuvaan valtaan ja kasvatamme uudet sukupolvet omaksumiemme stereotypioiden mukaisesti.” kertoo esityksen ohjaaja, teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen.

”Medusan huone on nykyteatterin pieni helmi, joka saattaa horjuttaa katsojan kokemusmaailmaa, aiheuttaa uutta havainnointia, ja toivottavasti herättää myös vapauttavan naurun katsojissa sukupuolesta riippumatta. ” jatkaa Kinnunen.

kirjoittanut Saara Turunen
ohjaus Helka-Maria Kinnunen
lavastus ja valosuunnittelu Jukka Laukkanen
pukusuunnittelu Tiina Siltala
äänisuunnittelu Juho Lukinmaa

Näyttämöllä nähdään Janne Kinnunen, Salla Loper, Maija Pihlajaoja, Tom Salminen, Satu Turunen ja Jose Viitala.

Ensi-ilta 20.11.2021 Teatteritalossa
Kesto 1 t 5 min, ei väliaikaa.
Suosittelemme yli 12-vuotiaille.
Liput 28/18/13/10 e
Teatterikahvila on suljettu, mutta teatteri tarjoaa pikkujouluaikaan glögiä ennen esitystä.

_________________________

Saara Turunen (s. 1981) on kirjoittanut näytelmät Puputyttö (2007), Broken Heart Story (2011), Tavallisuuden aave (2016) ja Medusan huone (2019, Lea-palkinto parhaasta kotimaisesta näytelmästä) sekä romaanit Rakkaudenhirviö (2015, Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto), Sivuhenkilö (2018) ja Järjettömiä asioita (2021).
Vuonna 2016 Turunen sai Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon.

Antiikista periytyvässä Medusa-myytissä Pallas Athene rankaisee nuorta neitoa, koska tämä on joutunut raiskatuksi. Kultakutrinen uhri saa muuttua käärmepäiseksi hirviöksi, koska meren jumala Poseidon ei voinut välttää kiusausta käyttää seksuaalista valtaa.

Aihealueet