Hyppää sisältöön
Salla Loper, kuva näytelmästä Kemiaa

Näyttelijä Salla Loperille Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto

Vuoden 2022 Ida Aalberg -näyttelijäpalkintojen saajiksi on valittu näyttelijät Salla Loper ja Tuula Väänänen. Salla Loper työskentelee tällä hetkellä Kajaanin kaupunginteatterissa ja Tuula Väänänen Oulun kaupunginteatterissa.
Kummallekin näyttelijälle myönnettävä palkintosumma on 7 500 euroa.

”Olen valtavan iloinen ja otettu tästä palkinnosta ja siitä että se on päätetty antaa nuorelle kaksikieliselle näyttelijälle.”  kertoo Salla.

Päätös palkittavista on tehty muun muassa seuraavin säätiön saamin perusteluin:
Salla Loper otti rohkeasti paikan vastaan Kajaanin kaupunginteatterista elokuussa 2018 valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta. Loper osoitti nopeasti ahkeruutensa, avuliaisuutensa ja sosiaaliset taitonsa, joita tarvitaan pitkiä kiertueita tekevässä ryhmässä ja vaihtuvissa olosuhteissa. Loper on tehnyt Kajaanissa lukuisia keskeisiä rooleja. Hän siirtyy vaivatta tyylilajista toiseen ymmärtäen kulloisenkin tehtävän vivahteet ja vaatimukset. Hänen ohjaamisensa tapahtuu hyvässä yhteistyössä, ja työtoverit arvostavat häntä.

Roolityöskentelyn ohella Loper on kehittänyt teatterin vuoropuhelua suoraan yleisön kanssa käynnistämillään Instagram-livelähetyksillä, joihin hän on kutsunut mukaan kollegojaan teatterista. Loper on myös tehnyt yleisötyötä kotoutumiskoulutuksessa olevan nuorten aikuisten maahanmuuttajaryhmän kanssa. Tämä kaikki osoittaa, että hän näkee teatterin yhteiskunnallisen roolin ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana hyvin merkityksellisenä ja soveltaa omaa monikulttuurista taustaansa olemalla aloitteellinen ja integroitumalla ympäröivään yhteisöön.

Salla Loper on juuri sellainen notkea ja vastuullinen näyttelijälahjakkuus, jonka avulla teatteritaide ottaa harppauksia työtavoissaan ja kurottaessaan uusien yleisöjen suuntaan.”

Loper esiintyi viime keväänä Stephin roolissa Jacob Marx Ricen kirjoittamassa ja Aleksis Meaneyn ohjaamassa näytelmässä Kemiaa. Tänä syksynä Loper nähdään Dunjashan roolissa Anton Tšehovin kirjoittamassa ja Helka-Maria Kinnusen ohjaamassa komediassa Kirsikkapuisto. Kajaanin kaupunginteatterissa Loper on esiintynyt myös näytelmissä Medusan huone, Hylje, Melankolia ja Vanhan naisen vierailu.

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 45 vuotta siitä, kun Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran. Ida Aalberg -säätiö on tässä yhteydessä uudistanut palkinnon jakamisperusteita ja -tapaa. Palkintojen myöntämisen ytimessä ja perusteena on edelleen näyttelijäntyö teatterissa. Säätiö on halunnut kuitenkin ottaa huomioon aiempaa valtakunnallisemmin eri tavoin ansioituneita ja urallaan eri vaiheissa olevia näyttelijöitä. Aikaisemmin valintaa ohjanneista, erillisistä jakokategorioista on luovuttu.
Palkinnot jaetaan edelleen joka toinen vuosi.

Palkintojen jakoperiaatteita uudistaessaan säätiö on pyytänyt ehdotuksia palkintojen saajiksi laajasti ja valtakunnallisesti, eri tehtävissä toimivilta teatterin ammattilaisilta. Ehdotuspyynnön saajat ja heidän edustamansa asiantuntijuuden alat sekä palkintojen lukumäärä ja suuruus vaihtelevat jakovuosittain. Lopulliset päätökset palkinnoista tekee Ida Aalberg -säätiön hallitus.

Säätiö jakoi uudistetut Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnot ensimmäisen kerran Tampereen Teatterikesän avajaisten yhteydessä 2.8.2022.

Aihealueet