Hyppää sisältöön
Kuvassa Salla Loper, Antti Hovilainen, Tom Salminen, Jukka Peltola, Veikko Leinonen, Heidi Syrjäkari, Jose Viitala, Satu Turunen ja Mika Silvennoinen
Kuvassa Salla Loper, Antti Hovilainen, Tom Salminen, Jukka Peltola, Veikko Leinonen, Heidi Syrjäkari, Jose Viitala, Satu Turunen ja Mika Silvennoinen

Kajaanin kaupunginteatteri tuo ohjelmistoonsa klassikkonäytelmiä – Sissilinna tarjoaa elämyksiä etenkin lapsikatsojille

Kajaanin kaupunginteatterin 2022–2023 ohjelmisto on viisas ja kepeä kattaus, joka katsoo niin menneeseen kuin suuntaa kohti tulevaa. Syksyn avaavassa Tšehovin klassikkokomediassa Kirsikkapuisto sukupolvet kohtaavat rapistuvassa kartanossa ja Making of Leassa hupaillaan suomalaisen teatterin alkulähteillä. Näytäntökauden päähenkilöitä ovat myös kaikki Kajaanin lapset, kun remontoitu Sissilinna muuttuu Lasten Sissilinnaksi! Lasten Sissilinnassa riittää nähtävää ja koettavaa koko perheelle kekrin Kummituslinnasta kevään vauhdikkaisiin lastenkonsertteihin.

Teatteritalon peruskorjauksen ajaksi päänäyttämön esitykset siirtyvät Seminaarin näyttämölle, jossa syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Kirsikkapuisto, kaihoisa komedia menneestä ja tulevasta.

Anton Tšehovin viimeiseksi jäänyt, kypsä klassikkoteos on haikean hilpeä ja surullinen komedia. Näytelmän tapahtumapaikkana on rapistuva kartano, jossa sukupolvet kohtaavat. Muutoksen pelko, epätietoisuus ja itsekkäät pyrkimykset törmäilevät romanttiseen kaipaukseen.

Miten vaikeaa onkaan irrottautua vanhasta ja kohdata uusi, kun koko maailma tuntuu olevan alituisessa liikkeessä! Yksille seuraukset ovat traagisia, toisilla käy tuuri ja on heitäkin, joita vain huvittaa koko elämän koominen karuselli. Tämä kaikki väreilee ja pulpahtelee pintaan esityksessä, joka myötäelää rakkaudella henkilöittensä kohtaloita.

Kirjoittanut Anton Tšehov
Suomennos Teemu Kaskinen
Ohjaus Helka-Maria Kinnunen
Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Pukusuunnittelu Riitta Raunio
Koreografi Sari Palmgren

Näyttämöllä Tarja Heinula, Antti Hovilainen, Veikko Leinonen, Salla Loper, Sari PalmgrenJukka PeltolaInkeri RaittilaTom SalminenMika Silvennoinen, Heidi SyrjäkariSatu Turunen ja Jose Viitala.

Ensi-ilta 24.9.2022 Seminaarin näyttämöllä
Kesto 2 t 15 min, sisältää väliajan.

Making of Lea on Finlandia-palkitun Juha Hurmeen kirjoittama hulvaton farssikomedia suomalaisen teatterin alkulähteiltä. Ensimmäisen suomenkielisen näytelmän valmistumista vaikeuttaa teatteriseurueen täydellinen rahattomuus, kirjailija Aleksis Kiven yhä paheneva viinanhimo, kriitikoiden pyhä viha ja se, ettei pääosan esittäjä osaa lainkaan suomea – eikä juuri kukaan muukaan!
Kun liemeen lisätään käsittämättömät roolivaihdokset, valelääkäri, meedio, kuorolaulua ja kumipalmuja, on soppa valmis.  

Kirjoittanut Juha Hurme
Ohjaus Perttu Hallikainen
Skenografia Annukka Mäntynen 
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa

Näyttämöllä Tarja HeinulaAntti HovilainenJukka PeltolaMika SilvennoinenTom Salminen ja Heidi Syrjäkari.

Ensi-ilta 25.11.2022 Seminaarin näyttämöllä
Kesto 2 t 15 min, sisältää väliajan

Sissilinnan peruskorjatuissa tiloissa saa syyskuussa ensi-iltansa Voi leipä!

Voi leipä! – balladi leivän syrjästä kertoo lämpimiä ja rapsakoita tarinoita ihmisen ja viljan ikiaikaisesta liitosta. Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on uutta juurevaa musiikkiteatteria, jossa soivat rinta rinnan niin saksofoni kuin leipälapio.

Esityksessä kuullaan muun muassa uunituore arkkiveisu kajaanilaisen leipomon palosta, rillumarei muinaisen faaraon herkkuleivästä ja saapa vihdoin juurikin, tuo leivän elävä ydinolemus, lauluvuoron. Jari Rättyän esitykseen säveltämä musiikki on vahvaa kainuulaista bluesia, jossa on toinen puoli petäjäistä, toinen kosmista kokojyvää.

Voi leipä! kutsuu kaikenikäiset katsojat ihmisyyden perusyksikköjen, leivän, laulun ja tarinoiden, äärelle.

Kirjoittanut Anni Mikkelsson ja työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia Anni Mikkelsson 
Musiikki Jari Rättyä

Skenografia Markku Hernetkoski 
Valosuunnittelu Henri Pyy 
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi 

Näyttämöllä näyttelevät ja musisoivat Juho Hannikainen, Saara Karjalainen, Janne Kinnunen, Jari Rättyä ja Vera Veiskola.

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotantoa ovat rahoittaneet Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Wihurin rahasto ja Niilo Helanderin säätiö.

Kantaesitys 17.9.2022 Sissilinnassa.
Kesto 1 t 10 min, ei väliaikaa.
Alueteatterin kiertueohjelmistossa

Ruisräikkä kertoo runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta.
Eletään vuotta 2023. Eino Leino asustaa huoneessa, jota ikuisuudeksi kutsutaan. Runoilijan viitta on pantu komeroon. Päivät täyttyvät keksintöjen nikkaroinnista ja seurustelusta ystävien kanssa. Kerrankin on aikaa… Ikuisuuden huoneessa Einon seurana ovat lausuja Yrjö Jyrinkoski, näyttelijä Ella Eronen ja Oulujärven kalastaja Martti sekä taloudenhoitaja Marjatta. Eräänä aamuna tuonpuoleisen leppoisa rauha rikkoutuu, kun arvovaltaiselta taholta saapuu kirje, tilaus, jota ei voi ohittaa.
Ruisräikkä on lajityypiltään harvinainen aikuisten nukketeatteriesitys. Siinä ylevät runojen aatokset, lapsuuden leikit sekä kepposet kilpailevat tasaväkisesti huomiosta.

Kirjoittanut Markku Hernetkoski
Ohjaus ja skenografia Markku Hernetkoski
Valosuunnittelu Henri Pyy
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Nuket Markku HernetkoskiMarko HeikuraSatu Husu

Näyttämöllä Perttu Hallikainen ja Teija Töyry 

Kantaesitys 21.1.2023 Sissilinnassa.
Kesto 1 tunti, ei väliaikaa.
Alueteatterin kiertueohjelmistossa

RomForum on näytelmä moninaisuuden kohtaamisesta työelämässä.

RomForum kutsuu pohtimaan mitä meissä tapahtuu, kun kohtaamme erilaisuutta. Mikä on erilaisuutta aikana jolloin yhdenvertaisuudesta puhutaan enemmän kuin koskaan? Miten yhdenvertaisuus toteutuu työelämässä ja millä tavoin se tulee näkyväksi yhteiskuntamme rakenteissa?
Esityksen muoto on keskusteleva ja se antaa mahdollisuuden tuulettaa omia asenteita ja ajatuksia. Esitys toimii innostavan ja tasavertaisen vuoropuhelun alustana ja se on suunnattu erityisesti työyhteisöille, oppilaitoksille sekä eri ammattialojen seminaareihin.

Forumteatteri on osallistuvaa teatteria, joka kutsuu yleisön mukaan keskustelemaan esityksen aiheista ja etsimään yhdessä keinoja, miten voimme vaikuttaa ihmisten välisiin jännitteisiin ja ymmärrykseen.

RomForumin toteuttavat yhteistyössä Kainuun Opisto, Kajaanin Romanityöryhmä ja Kajaanin kaupunginteatteri.

Materiaalin koostaminen Ramona Grönstrand, Tanja Svarts Lindgren, Heidi Syrjäkari ja Tarja Heinula
Käsikirjoitus ja ohjaus Tarja Heinula

Näyttämöllä Sanna Heikkinen, Antti Hovilainen, Mika Silvennoinen ja Heidi Syrjäkari

Kesto 1 t 30 min, ei väliaikaa.
Alueteatterin kiertueohjelmistossa. Varattavissa ryhmille.

Uusittu ja remontoitu Sissilinna on nyt Lasten Sissilinna

Sissilinna pursuaa ohjelmaa lapsille, nuorille ja kaikille, jotka ovat valmiita seikkailuihin.

Taidetta tulee ovista ja ikkunoista, kun esimerkiksi tantiainen Tanttarella tarinoi tai vaikkapa lapset soittavat musiikkia lapsille.

Kekrin korvilla Sissilinnassa voi kokea hirmuisen Kummituslinnan kummitusjuttuineen ja keväällä riehakkaat lastenlaulukonsertit ilahduttavat ja viihdyttävät kaiken ikäisiä kuulijoita. Teatteri kutsuukin kaikki mielikuvittelemaan, tekemään ja kokemaan yhdessä!

Lasten Sissilinna on Kajaanin kaupunginteatterin ja yhteistyökumppaneiden runsas lahjapaketti lapsille. Tapahtumia tuottavat yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry Kulttura, Kainuun Musiikkiopisto ja KAO Konservatorio.

Monipuoliset vierailuesitykset täydentävät ohjelmiston

Mihin katosit? on yhden näyttelijän esitys, omakohtainen matka siihen, mitä on elää vakavasti sairaan vanhemman lähellä. Esitys käsittelee aikuisen lapsiomaisen näkökulmasta sitä, miten roolit kääntyvät toisinpäin ja lapsesta tulee yhtäkkiä huoltaja. Se käsittelee sairaan vanhemman ja lapsen kohtaamista, kohtaamattomuutta ja vuorovaikutuksen muutosta. Mitä se aiheuttaa omaiselle, kun vanhempi ei yhtäkkiä olekaan se sama ihminen, jonka on tuntenut vuosikaudet, vaan sairauden myötä muuttuu vieraaksi.

Esitys on tehty yhteistyössä Mielenterveysomaiset Finfamin Uusimaan ja Pirkanmaan alueyhdistysten kanssa. Esitystä varten on haastateltu nuoria omaisia.

Käsikirjoitus, ohjaus, puvustus, lavastus, äänisuunnittelu ja musiikin sävellys sekä esiintyminen Talvikki Eerola

Esitystä on tukenut Ida Aalberg-säätiön Petra Uexküllin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Vierailuesitykset 1.10.2022 Sissilinnassa.
Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa.
Keskustelu yleisön kanssa esityksen jälkeen.

Kymmenen kohtausta kirkossa on esitys läsnäolon merkityksestä tässä ja nyt. Näyttelijä Lassi Alhorinteen monologiesitys perustuu kirjailija ja virastaan erotetun papin Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään.
Esityksen lähtökohtana on Kai Sadinmaan teos Kymmenen käskyä kirkolle. Esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Äänensä saavat kuuluviin monet teemat, jotka puhuttelevat paitsi Suomen evankelisluterilaista kirkkoa, myös koko Suomen kansaa.
Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet. Esityksessä tapaamme myös teologisen neuvonantajan sekä monenlaisia viisaita puita juurineen. Tärkeintähän on kuitenkin ikuinen yhteys toisiimme.

Näyttämöllä Lassi Alhorinne
Sellisti Aleksi Kaufmann
Koreografi Jorma Uotinen

Lassi Alhorinteen monologi Kymmenen kohtausta kirkossa Alhorinteen 35-vuotistaiteilijaesitys. Hän on esiintynyt teattereissa, televisiossa ja radiossa. Hän on myös opettanut teatteria ja opiskelee Rosen-menetelmää.
Kai Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Helsingin tuomiokapituli erotti Sadinmaan pappisvirastaan syksyllä 2021. Sadinmaan uusin kirja Tinkimätön kuolemaan saakka (Bazar) ilmestyy syksyllä 2022.

Vierailuesitys 15.10.2022 Sissilinnassa.
Kesto 1 t 20 min, ei väliaikaa.
Keskustelu yleisön kanssa esityksen jälkeen.

Huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan saumattomasta yhteispelistään ja he ovat kiertäneet Suomea viiden vuoden ajan hurmaten yleisöt klassikkotulkinnoillaan. Kajaaniin he tulevat esityksillään Frankenstein ja Don Quijote.

Frankenstein on musikaalinen komedia, jossa leikitellään jännityksen elementeillä. Tiedettä, discomusiikkia ja hurjaa meininkiä sisältävä esitys on suunnattu alakouluikäisille ja heidän perheilleen.
Esitys on yhteistuotanto Kanneltalon kanssa. Tuotantoa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Oskar Öflundin rahasto, Konstsamfundet ja Alli Paasikiven säätiö.

Käsikirjoitus, ohjaus, näyttämöllä Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Valo- ja äänisuunnittelu Jere Kolehmainen
Perustuu Mary Shelleyn alkuperäisideaan
Tuotanto Red Nose Company / Niina Bergius, Inka Virtanen ja Maija Kuhn

Vierailuesitys 11.2.2023 Sissilinnassa.
Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa.
Suosittelemme 6–100-vuotiaille.

Don Quijote vie katsojat Espanjaan seuraamaan Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. Miguel de Cervantesin klassikkoromaani on kaikkien road trippien esiäiti. Don Quijote hyökkää sankarillisesti kaikkia maailman vääryyksiä vastaan, ja tulee kuin vahingossa paljastaneeksi eurooppalaisuuden syvimmät kipupisteet – huumorin kautta. Maisemassa siintävät tuulimyllyt, ja matkantekoa säestää svengaava livemusiikki.

Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Alkuperäinen teos Miguel de Cervantes
Suomennos Jyrki Lappi-Seppälä
Käsikirjoitus ja ohjaus Otso Kautto, Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Esitysdramaturgia Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Otso Kautto
Valo- ja äänisuunnittelu Jere Kolehmainen
Tuotanto Niina Bergius ja Anna Jauhola / Red Nose Company

Näyttämöllä Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama

Vierailuesitys 11.2.2023 Sissilinnassa.
Kesto 2 t 15 min, sisältää väliajan.
Suosittelemme yli 13-vuotiaille.

Liput tulevat myyntiin lähiaikoina.

Aihealueet