Hyppää sisältöön

Kajaanin kaupunginteatterin syksyn ohjelmisto kertoo tarinoita perukoista ja kutsuu suureen seikkailuun!

Kajaanin kaupunginteatterin syksyn ohjelmiston teemana on elämänvoimaa perukkamaassa! Teatterin ohjelmisto on täynnä tarinoita kasvukeskusten ulkopuolelta, perukoista ja syrjäkyliltä. Ohjelmisto kutsuu hurjaan seikkailuun ja haastamaan totuttuja näkökulmia.

”Ohjelmistomme juhlii sitä, että syrjissä on voimaa ja perukoissa tärkeitä tarinoita kerrottavaksi. Me Kainuun kansallisteatterissa ajattelemme, että harvaan asuttujen seutujen asukkaille kuuluu yhtä lailla tuntuva teatteritaide kuin kasvukeskuksiin – ellei jopa korpikuusen mitan omalakisempi ja kiinnostavampi.”, sanoo teatterinjohtaja Anni Mikkelsson.

Syksyn pääteos on Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli. Suuressa fantasiaseikkailussa on luvassa näyttävää toimintaa ja visuaalisia ratkaisuja, kun uusitun Teatteritalon nykyaikaista näyttämötekniikkaa ja upeita puitteita päästään hyödyntämään toden teolla. Ohjaaja Joel Härkösen uusi tulkinta rakastetusta klassikosta luo Veljeni Leijonamielestä pelillisen fantasiajätin, joka koskettaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Lukas Moodyssonin 1990-luvun suosikkielokuvaan perustuvassa Fucking Åmålissa pikkukaupungin nuoret etsivät identiteettiään ja yksinäisyyden vastalääkettä – yhteyttä toiseen ihmiseen. Esityksen ohjaa Kiia Laine, ja näyttämöllä nähdään teatterin omien näyttelijöiden lisäksi teatterialan opiskelijoita Tampereen yliopiston Nätyltä ja Turun taideakatemiasta. Esitys on alueteatterin kiertueohjelmistoa.

Tragikomedia Keräilijät on uutuusnäytelmä ihmisistä ja eläimistä menetysten ja marjanpoiminnan äärellä itärajan tuntumassa. Kajaanilaissyntyisen näytelmäkirjailija Elli Salon kirjoittama Keräilijät pohjautuu Salon samannimiseen esikoisromaaniin, joka julkaistaan keväällä 2025 Otavan kustantamana. Esityksen ohjaa teatterinjohtaja Anni Mikkelsson.

Myös hulvaton improvisaatioteatteri palaa pitkästä aikaa teatterin ohjelmistoon. Improruletti lupaa kutkuttaa nauruhermoja pimeimpään vuodenaikaan, kun näyttelijämme ottavat mittaa itsestään ja toisistaan. Esitysten aikana voi tapahtua mitä vaan: lyhyitä sketsejä, joukkuekilpailuja, improvisoituja näytelmiä tai vaikkapa säkenöiviä musikaaleja.

Vierailuesitykset Porosafari, Susisafari ja Extra-neitsyt evankeliumi kutsuvat puolestaan katsomaan Kajaania ja koko maailmaa uusista näkökulmista. Toisissa tiloissa -ryhmän Poro- ja Susisafarit vievät katsojat vaeltamaan kaupunkitilaan eläimeksi eläytyen. Grus Grus Teatterin ja Tehdas Teatterin Extra-neitsyt evankeliumi puolestaan tarkastelee Israelin ja Palestiinan tilannetta epätavallisesta näkövinkkelistä.

Kevätkauden ohjelmistosta paljastetaan maistiainen, joka on todellinen jymy-yllätys. Pesismusikaali kysyy, pelastaako pesäpallo näivettyneen Koskelan kunnan. Uutuusmusikaalin ovat kirjottaneet Sanna Heikkinen ja Janne Kinnunen, ja sen ohjaa Janne Kinnunen. Musiikin on säveltänyt popsävellyksistään (Pimeys, Joel Herttua) tunnettu Joel Mäkinen.

”Ensi kauden ohjelmiston esityksiä yhdistävät ajatukset yhdessä olemisen ja tekemisen voimasta sekä kyvystä asettua toisen asemaan. On kyse sitten taistelusta lohikäärmettä vastaan tai pesäpallosta, niin yhdessä meidän on toimittava. Kajaanin kaupunginteatterilla on nyt upeasti uusitut teatteritilat, jonne kelpaa tulla viihtymään ja kiihtymään niin Kainuusta kuin kauempaakin. Lämpimästi tervetuloa Kainuun kansallisteatteriin!”, sanoo teatterinjohtaja Mikkelsson.

Aihealueet