Hyppää sisältöön
Näyttelijä Maija Pihlajaoja eläytyy flamencon rytmeihin

Zorro-musikaalin Suomen kantaesitys avaa Kajaanin kaupunginteatterin syksyn 2021

Zorro

Mies, viitta ja naamio. Nopea ja salaperäinen el Zorro ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja pelastaa ahdinkoon jätetyn kansan. Luvassa on rytmistä ilotulitusta, miekkataisteluita ja tunteiden paloa! Eläköön vapaus! Viva el Zorro!

Isabel Allenden romaaniin perustuva klassikkotarina Zorro kertoo yhteisön noususta yhteistä vihollista ja huonoja oloja vastaan. Diego de la Vega palaa synnyinseuduilleen korjaamaan veljensä Ramonin aiheuttamat vääryydet. Kaksi vahvaa naista – Luisa ja Inez – rinnallaan hän taistelee rangaistakseen väärintekijöitä. Luottaen ystävyyden ja kansan voimaan Diego astuu sankarin saappaisiin.

Zorro-musikaali perustuu The Gipsy Kings -yhtyeen musiikin rytmiseen ilotulitukseen. Tunnettujen klassikkokappaleiden siivittämänä näyttämöllä nähdään railakasta ja värikästä tanssia, miekkojen kalistelua sekä vauhdikkaita käänteitä ja tunteiden paloa.

teksti ja laulujen sanat Stephen Clark
musiikki The Gipsy Kings
alkuperäisteos Stephen Clark ja Helen Edmundson
sävellys ja sovitus John Cameron
vastaavat tuottajat John Gertz, Adam Kenwright ja Isabel Allende
presented by arrangement with Josef Weinberger Limited

suomennos Sinna Virtanen
ohjaus ja koreografia Sonja Pakalén
kapellimestari Juho Hannikainen
näyttämötaisteluvalmentaja Oula Kitti
lavastus Markku Hernetkoski
pukusuunnittelu Tiina Siltala
valosuunnittelu Jukka Laukkanen
äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
videosuunnittelu Topi Lindh

muusikot Ville Farin, Juho Hannikainen, Jari Rättyä ja Vera Veiskola

näyttämöllä Jukka Peltola, Satu Turunen, Tom Salminen, Maija Pihlajaoja, Perttu Hallikainen, Janne Kinnunen, Jari Rättyä, Tarja Heinula, Vera Veiskola ja Heidi Syrjäkari

Suomen kantaesitys 1.10.2021 Teatteritalossa

Medusan huone

Tervetuloa piehtaroimaan feminismin painimatolle, ilkikurisen naurun keskelle! Miksi potea naisellista häpeää, kun voi vaan ottaa rennosti? Miksi olla hiljaa, kun kaikki muut huutavat? Mutta entä jos ei tiedä, miten ylipäätään olla kelvollisesti tässä maailmassa?

Häpeämättömiä tuokiokuvia naisten elämästä, naurua perinteisille sukupuolirooleille, murtumia, kipupisteitä!
Ai häpeää, mistä? Mistäkö!!! Ai ottaa rennosti, miten ihmeessä?

Saara Turusen kirjoittama Medusan huone palkittiin Lea-palkinnolla vuoden 2019 parhaana kotimaisena näytelmänä.

kirjoittanut Saara Turunen
ohjaus Helka-Maria Kinnunen
lavastus ja valosuunnittelu Jukka Laukkanen
pukusuunnittelu Tiina Siltala
äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
näyttämöllä Janne Kinnunen, Salla Loper, Maija Pihlajaoja, Tom Salminen, Satu Turunen ja Jose Viitala

Ensi-ilta 20.11.2021 Teatteritalossa

Vienanmeri – Valkiemeri – Бе́лое мо́ре

– rajankäyntiä

Esitys tutkii Kainuun itäisyyttä, Suomen, Karjalan ja Venäjän rajapintaa, itää meidän, itää itsessämme. Se kutsuu matkalle rajan taa!
Esitys kulkee reppu selässä Kainuun itärajalle. Se soutaa Tuonen virtaa vankileirien saaristoon, köröttää Moskovaan mummolaan ja itkee kuin pihlaja rajan taakse kadonneita. Sillä onhan Suomi venäläinen! Ja Venäjä suomalainen! Ja oikeastaan koko kudelma nimeltä Suomi on kursittu kasaan karjalaisilta viedyillä runoilla. Vienanmeri – Valkiemeri – Бе́лое мо́ре on rajapintojen mentaalihistorioita esiin maanittava humahus. Rajat ovat piirrettyjä ja kansakunnat kerrottuja, mutta ihminen ja karhu ovat kulkeneet aina.

Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri ja Meriteatteri

käsikirjoitus ja ohjaus Anni Mikkelsson
koreografia Ari Numminen
lavastus Markku Hernetkoski
pukusuunnittelu Tiina Siltala
valosuunnittelu Jukka Laukkanen
äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
videosuunnittelu Topi Lindh

Näyttämöllä Perttu Hallikainen, Jukka Peltola, Maija Pihlajaoja, Tom Salminen, Heidi Syrjäkari, Satu Turunen ja Vera Veiskola

Kajaanin kaupunginteatteri on mukana Taidetestaajat -hankkeessa ja lähes 870 kahdeksasluokkalaista pääsee teatterivierailulle katsomaan tätä esitystä.

Kantaesitys 12.2.2022 Teatteritalossa

Viri-viri tik tak

Kaupunginteatterin alueryhmä valmistaa alakouluikäisille suunnatun satukomedian. Esityksen materiaali luodaan tuttujen satujen pohjalta, ja siitä syntyy uusi, raikas ja riehakas satunäytelmä, josta voi löytää tuttuja aineksia ja elementtejä, tahi sitten ihan uusia!

käsikirjoitus työryhmä
ohjaus Sanna Heikkinen
skenografia Riitta Raunio
valosuunnittelu Henri Pyy
äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
näyttämöllä Antti Hovilainen, Mika Silvennoinen ja Teija Töyry

Kantaesitys 18.9.2021 Seminaarin näyttämöllä

Esitys on alueteatterin kiertueohjelmistoa.

Kemiaa

Miten olla toisen kanssa, kun yksi makaa maassa ja toinen lentää pilvissä? Mitä tehdä silloin kun jokin sisällä on rikki ja tietää mikä on rikki ja ymmärtää miksi se on rikki, mutta on kuitenkin voimaton korjaamaan sen? Mitä tehdä kun suurin este rakkaudelle löytyy omasta aivokemiasta? Jacob Marx Ricen näytelmä “Kemiaa” on inhimillinen ja katkeransuloinen rakkaustarina kahden ihmisen välillä, jotka yrittävät löytää keskinäisen onnen samalla kun kamppailevat omien mielenterveysongelmiensa kanssa. Esitys lähestyy tärkeää ja haastavaa aihettaan inhimillisyyden, armollisuuden ja ymmärryksen keinoin, rohkeasti ja tuomitsematta.

Steph: ”Suurin ongelma mielenterveysongelmien kanssa on se että niitä ei kohdella sairautena.”
Jamie: ”Suurin ongelma mielenterveysongelmien kanssa on se että niitä kohdellaan sairautena.”

kirjoittanut Jacob Marx Rice
suomennos Topi Lindh ja Aleksis Meaney
ohjaus Aleksis Meaney
skenografia Riitta Raunio
valosuunnittelu Henri Pyy
äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
näyttämöllä Salla Loper ja Jose Viitala

Suomen kantaesitys 29.1.2022 Seminaarin näyttämöllä

Esitys on alueteatterin kiertueohjelmistoa.

Yhdestoista hetki

on Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Kansallisteatterille kirjoittaman demokratia-trilogian toinen osa. Se on myös jatkoa vuoden 2014 parhaana esityksenä palkitulle näytelmälle Neljäs tie. Yhdestoista hetki on pettämättömällä ajatuksella koottu kollaasi lähihistorian tapahtumakuluista ja vääjäämättömästi lähestyvästä, ekokatastrofin värittämästä tulevaisuudesta. Tarina siitä kuinka olemme päätyneet elämään maailmassa, jossa meillä ei ole varaa pitää huolta heikoimmista.

Toteutamme tästä lukudraaman. Lukudraama on esitysmuoto, jossa näytelmäteksti ja sen lukeminen ovat keskiössä.

sovitus ja ohjaus Tarja Heinula
lukijoina Perttu Hallikainen, Antti Hovilainen, Jukka Peltola, Mika Silvennoinen ja Teija Töyry

Ensi-ilta 25.11.2021 Teatteritalossa

Minttu sekä Ville

Kahden taitavan, palkitun ja kansan rakastaman näyttelijän, Minttu Mustakallion ja Ville Virtasen improvisaatioduetto muusikko Juha Kujanpään säestyksellä. Kaikki tapahtuu lavalla livenä ja vain kerran, joten jokainen esitys on erilainen. Aiheet lauluihin ja improvisaatiota käyttäen hetkessä tuotettuihin sketseihin pyydetään yleisöltä. Lämminhenkinen ja naurattava esitys korostaa ja arvostaa läsnäoloa, toisen kuuntelemista ja muidenkin kuin omien ideoiden hyväksymistä. Yleisö saa halutessaan olla täysillä mukana, mutta kenenkään ei ole pakko osallistua.

Vierailuesitys 13.11.2021 Teatteritalossa

Marjo Leinonen & Viranomaiset

Tämä vuoden helmikuulle suunniteltu Marjo Leinonen & Viranomaiset -bändin konsertti peruuntui ja siirtyi vuodella eteenpäin. Savunsävyisestä ja sielukkaasta äänestään tunnettu Kajaanilaislähtöinen laulaja Marjo Leinonen saapuu Kajaaniin valikoidun ohjelmiston ja tiukan ja svengaavan soulrockbändinsä kanssa. Bändissä musisoivat Marjo Leinonen, laulu, Mitja Tuurala, basso, Sami Vettenranta, kitara ja Sami Nieminen, kosketinsoittimet.

Vierailukonsertti 26.2.2022 Teatteritalossa

Forumteatteri

Kainuun Opiston ja Kajaanin Romanityöryhmän kanssa yhteistyössä toteutetaan forumteatteriesitys, jossa romaniyhteisö ja kantaväestö käsittelevät mm. toisiinsa kohdistuvia ennakkoluuloja, omaa kulttuuriaan ja sen muutoksia nykyajan modernissa yhteiskunnassa. Esitys valmistuu kevään 2022 aikana.

Forumteatteri on yleisöä osallistava teatterimuoto, jossa on omat sääntönsä. Forum-teatterin tarkoituksena on keskustella ja kokeilla miten erilaiset toimintatavat vaikuttavat tilanteisiin, joissa ilmenee sortoa ja herättää yleistä yhteiskunnallista keskustelua.

Aihealueet