Hyppää sisältöön
Kuvassa Heidi Syrjäkari. Kuva Minna Hyvönen.

Mummoni kuningatar Elisabeth -esityksen voimanaiset saivat elämäntehtävän, jota eivät itse valinnet 

Mummoni kuningatar Elisabeth -esitys saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnassa 27. tammikuuta.

Sitaatti esityksestä: Mummo opetti mulle, että kaiken voi korjata ja että ’ei oo semmosta hommaa, mitä nainen ei vois tehdä’.

Kajaanin kaupunginteatterin uusin esitys rinnastaa haapajärveläisen maatalon emännän ja kuningattaren.
Mitä yhteistä on brittiläisellä imperiumilla ja Haapajärven Toukolan tilalla?

Mummoni kuningatar Elisabeth -esitys on musiikillinen kahvihetki kahden elämää kokeneen naisen seurassa. Nämä 1920-luvulla syntyneet voimanaiset ovat saaneet elämäntehtävän, jota eivät itse valinneet. Silti he elivät elämänsä arvokkaasti, sitkeydellä ja huumorilla.

Kahvipöydän ääressä kuullaan mummon lempivirsi, kuninkaallinen hymni, ajan iskelmää sekä kansanlauluja. Näyttelijä Heidi Syrjäkari on unelmaroolissaan sekä mummo että kuningatar. Muusikkona taituroi Valtteri Pääkkönen.

”Mun elämässä on kaksi naista, joita mä ajattelen, kun mulla itselläni on vaikeata. He antavat mulle voimaa. Ensimmäinen on kuningatar Elisabeth II ja toinen mun oma, jo edesmennyt mummo, joka oli haapajärveläinen maanviljelijä”, kertoo näyttelijä Heidi Syrjäkari, jonka alkuperäisidea tämä esitys on. Käsikirjoitus on koottu yhdessä työryhmän kanssa ja sen pohjana on mm. Heidin mummon haastattelut ja mummon käsinkirjoittama maatilan historiikki sekä englannin kuningashuonetta kuvaavat kirjat ja tietysti The Crown -tv-sarja.

”Ohjaajana nautin siitä, että saan tuoda muiden ideoita ja tarinoita näyttämölle”, kertoo Kajaanissa juuri aloittanut ohjaaja Joel Härkönen.

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on osa kaupunginteatterin ja Vaaran yhteistä Ikäihmisten kulttuuripolku-hanketta. Hankkeen rahoittajana toimii Taiteen edistämiskeskus.

Kaupunginteatterin Sissilinnan kammarissa nähdään kaikkiaan 15 esitystä. Esitys kuuluu Alueteatterin kiertueohjelmistoon ja noin 30 kiertue-esitystä nähdäänkin hoivakodeissa, palvelutaloissa ja kaikille avoimissa tilaisuuksissa ympäri Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata.

Käsikirjoitus Työryhmä
Ohjaus Joel Härkönen
Musiikin sovitus Valtteri Pääkkönen 
Näyttämöllä Valtteri Pääkkönen ja Heidi Syrjäkari

Kantaesitys 27.1.2024 Sissilinnassa

Kesto noin 40 min.

Kaikki liput 10 €
Kotiesityksissä Sissilinnassa lipun hintaan kuuluu pullakahvit, jotka nautitaan yhdessä heti esityksen päätteeksi.

Esitykset Sissilinnassa: la 27.1. klo13, pe 2.2. klo 13, pe 16.2. klo 13, to 22.2. klo 13, la 24.2. klo 17, pe 1.3. klo 13, pe 15.3. klo 13, pe 22.3. klo 13, pe 5.4. klo 13, la 13.4. klo 17, to 18.4. klo 13, pe 19.4. klo 13, pe 26.4. klo 13, pe 10.5. klo 13, la 11.5. klo 17.

 

Aihealueet