Hyppää sisältöön
Kuvassa Jukka Peltola - Emil Nervander ja Mika Silvennoinen - Aleksis "Stena" Stenvall
Kuvassa Jukka Peltola - Emil Nervander ja Mika Silvennoinen - Aleksis "Stena" Stenvall

Making of Lea -näytelmässä ollaan suomalaisen teatterin alkulähteillä

Kajaanin kaupunginteatteri vastaa yleisön toiveeseen komediallisesta ohjelmistosta esittämällä Finlandia-palkitun kirjailijan ja teatteriohjaaja Juha Hurmeen kirjoittaman näytelmän Making of Lea.

Making of Lea kertoo teatteriryhmästä, joka päättää tehdä ensimmäisen suomenkielisen ammattiteatteriesityksen.
Näyttelijä Perttu Hallikaiselle tarjoutui tilaisuus siirtyä ohjaamaan, kun innostava teksti nousi esille teatterin taiteellisessa jaoksessa.

”Näytelmän absurdi huumori vetosi minuun, samoin kuin kirjailija Aleksis Stenvallin eli Aleksis Kiven traaginen kohtalo, mitä näytelmässä myös käsitellään.” kertoo Perttu Hallikainen

Hallikainen jatkaa: ”Esitys kertoo riemukkaasti ja riehakkaasti kuinka teatteriseurue joista kukaan ei kirjailijaa lukuun ottamatta osaa suomea, saa aikaiseksi loistavasti onnistuneen esityksen. ”

Emelie ja Karl Bergbom löytävät kirjailijaksi esikoisromaaniaan Seitsemää veljestä työstävän Aleksis Stenvallin, joka kirjoittaa heille näytelmän Lea. Päärooliin Lea näytelmään he kiinnittävät Tukholmasta Helsinkiin muuttaneen Charlotte Raaan joka aikanaan olikin suuri tähti Suomessa ja ensimmäinen suomalainen teatteridiiva. Työryhmässä on myös mukana myös aina kiireinen Emil Nervander ja kuiskaajan tonttia hoitava Elisabeth Lindblad. Esplanadilla esitystä odottavat alkavaksi ankarat kriitikot August Ahlqvist ja Agathon Meurman.

Esityksen valmistumista vaikeuttaa teatteriseurueen täydellinen rahattomuus, kirjailija Aleksis Kiven yhä paheneva viinanhimo, kriitikoiden pyhä viha ja se, ettei pääosan esittäjä osaa lainkaan suomea – eikä juuri kukaan muukaan!

Kun liemeen lisätään käsittämättömät roolivaihdokset, valelääkäri, meedio, kuorolaulua ja kumipalmuja, on soppa valmis.

Kirjoittanut Juha Hurme
Ohjaus Perttu Hallikainen
Skenografia Annukka Mäntynen (vier.)
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Videosuunnittelu Topi Lindh
Musiikin harjoituttaminen Eeva Hartemaa (vier.)
Kampaukset ja maskeeraus Riikka Hakamäki
Tarpeisto Ralina Matikainen

Näyttämöllä nähdään Tarja HeinulaAntti HovilainenJukka PeltolaMika SilvennoinenTom SalminenHeidi Syrjäkari

Ensi-ilta 1.12.2022 Seminaarin näyttämöllä
Kesto 2 t 15 min, sisältää väliajan.

Liput
Peruslippu 28 €
Eläkeläinen 18 €
Opiskelija, työtön, varusmies 13 €
Lapsi 10 €
Ryhmälippu (vähintään 15 katsojaa) 26 €

Making of Lean kantaesitys oli Juha Hurmeen ohjaamana KOM-teatterissa 15.2.2019.

_____

Lea (näytelmä) lähde Wikipedia

Lea on Aleksis Kiven kirjoittama näytelmä, jonka ensi-ilta oli 10. toukokuuta 1869 Helsingin Nya Teaternissa. Se oli ensimmäinen teatterilavoilla virallisesti esitetty Kiven näytelmä, jolla oli suuri merkitys koko suomenkielisen ammattiteatterin syntymiselle. Lea osoitti, että vakavasti otettavaa ja laadukasta teatteria voidaan tehdä myös suomeksi. Näytelmän synnyttämän innostuksen johdosta perustettiin samana syksynä Suomalainen Seura, jonka draamaosastosta puolestaan syntyi vuonna 1872 nykyisen Kansallisteatterin edeltäjä Suomalainen Teatteri.

Aleksis Kivi kirjoitti Lean asuessaan Siuntion Fanjunkarsissa ja sai näytelmänsä valmiiksi vuoden 1868 alkupuolella. Tämän jälkeen hän lähetti Lean sekä kaksi muuta kirjoittamaansa näytelmää Sankarteos sekä Leo ja Liina lehtori B. F. Godenhjelmille kieliasun tarkistamista varten. Hän puolestaan toimitti näytelmät edelleen Viipurin Suomalaiselle Kirjallisuusseuralle, joka valitsi niistä julkaistavaksi Lean. Näytelmä julkaistiin helmikuussa 1869 yhteensä 500 kappaleen painoksena.

Aihealueet