Hyppää sisältöön
Kuvassa Satu Turunen, Teija Töyry, Mika Silvennoinen, Milla Kuikka, Jukka Peltola ja Jose Viitala. Kuva Veera Konsti.

Kajaanin Anna Liisa tuo klassikkonäytelmän suomaisemaan

Odotettu ensi-ilta 16.9.

Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotanto Anna Liisa saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterin Seminaarin näyttämöllä 16.9. Esitys on vuonna 1895 ilmestyneen Minna Canthin klassikkonäytelmän vahva tulkinta.

Nuori Anna Liisa Kortesuo on tappanut vastasyntyneen lapsensa ja kantanut taakkaa sisällään vuosia. Nyt suohon kätketty salaisuus on paljastua, kun lapsen isä, Anna Liisaa huomattavasti vanhempi Mikko, saapuu takaisin Kortesuolle.

”Esitys tekee kunniaa Canthin perinnölle radikaalina naisten oikeuksien puolustajana ja tuntevana taiteilijana, mutta tuo tulkinnan kohti nykypäivää. Anna Liisa on visuaalinen ja fyysinen esitys naiskehojen taakoista kainuulaisessa suomaisemassa. Esitys pohtii sukupolvien taakkasiirtymiä ja häpeästä vapautumista,” esityksen ohjaaja, teatterinjohtaja Anni Mikkelsson kertoo.

Esityksessä teatteritaide kohtaa tanssi- ja kuvataiteen, kun näyttämöllä nähdään tanssija-koreografi Maija Viipurin herkkää liikekieltä ja kuvataitelija Veera Kopsalan puisia naisreliefejä.

”Työskentelen ensimmäistä kertaa kaupunginteatterissa ja vielä tanssija-koreografin kaksoisroolissa, joka on tuntunut hienolta. Anna Liisa on minulle henkilökohtaisesti tärkeä näytelmä ja on ollut ikimuistoista päästä uppoamaan sen liikkeelliseen maailmaan yhdessä työryhmän kanssa. En malta odottaa tulevaa esityskautta!”, sanoo tanssitaitelija Maija Viipuri

Anna Liisan nimiroolissa nähdään Kajaanin kaupunginteatterin uusi kiinnitetty näyttelijä, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta tänä keväänä valmistunut Milla Kuikka. Mikon roolissa nähdään Kajaanin kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Mika Silvennoinen. 

”On ollut todella inspiroivaa työskennellä tanssi- ja kuvataiteilijoiden sekä tietysti taitavien vastanäyttelijöiden kanssa. Anna Liisan työstäminen on ollut nautinto. Roolihenkilö yllättää minut kerta toisensa jälkeen ja hänestä avautuu koko ajan uusia kerroksia. Anna Liisan elämä koskettaa minua.”, kertoo näyttelijä Milla Kuikka.

Teksti Minna Canth
Ohjaus Anni Mikkelsson
Koreografia Maija Viipuri
Lavastus Markku Hernetkoski ja Veera Kopsala
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Tarpeisto Soile Savela ja Ralina Matikainen
Traileri Antti Kokkola

Näyttämöllä Janne KinnunenMilla KuikkaJukka PeltolaMika SilvennoinenSatu TurunenTeija Töyry, Vera VeiskolaMaija Viipuri (Routa Company) ja Jose Viitala

Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotantoa tukee Uudet Klassikot -rahasto.

Ensi-ilta 16.9.2023 Kajaanin kaupunginteatterin Seminaarin näyttämöllä
Kesto noin 2 t 30 min, sisältää väliajan.

Liput 29/21/13/10 e
Ennakkoesityksen liput 24/16/8/5 e

Aihealueet