Hyppää sisältöön
Kuvassa Valtteri Pääkkönen ja Sami Sainio. Kuva Minna Hyvönen.

Isoisäni kuplettimaakari tuo iltamat Sissilinnaan ja ikäihmisten hoivakoteihin

Isoisäni kuplettimaakari pystyttää kupletti-iltamat syyskauden aikana Sissilinnan kammariin ja vanhusten palvelutaloihin ympäri Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata.

Kajaanin Esperi Hoivakoti Menninkäisessä ensi-iltansa 31.8.2023 saavassa esityksessä kalakukot lentävät ja olkihatut ostetaan, kun Vaara-kollektiivin Eino Leinonakin tunnettu Sami Sainio hyppää kuplettimaakarin saappaisiin.

Kuplettien taikaa etsitään esityksessä 50- ja 60-lukujen musiikin tahtiin. Musiikkinäytelmässä kuullaan kappaleita suomalaisilta mestareilta Reino Helismaasta Esa Pakariseen, Veikko Lavista Tapio Rautavaaraan. Esityksessä kuullaan myös vanhempia kuplettimestareita, kuten Hiski Salomaata.

Isoisäni kuplettimaakarin tarinassa kuplettimestari Reino ”Rellu” Routavaaran pojanpoika etsii koomillisten vaiheiden kautta uskallusta kosiomatkalle.

”Kupletissa keskeistä on humoristinen esitys, mutta monesti huumori on samalla portti myös elämän koskettavien hetkien äärelle. Niinpä hauskan varjolla kuplettimaakarissa saattaa huomata saaneensa myös murenen vankempaa leipää sielullensa”, tuumaa esityksen ohjaaja Veikko Leinonen.

Pääroolissa nähdään ja kuullaan laulaja-näyttelijä Sami Sainiota, jolle kupletit ja suomalainen lauluperinne on tullut tutuksi elämän varrella.

”Olen nuorempana kulkenut isäni kanssa markkinoilla lettukahveja myymässä. Siinä sivussa näitä lauluja on tullut laulettua toreilla ympäri Suomen ja siksipä on sydäntä lämmittävää päästä esittämään tätä mitä syvimmin suomalaista lauluperinnettä nyt teatterin lavalla”, Sainio kertoo.

Sainion toverina toisena kuplettimaakarina lavalla nähdään ja etenkin kuullaan muusikko Valtteri Pääkköstä. Pääkkönen on aloittanut Kajaanin kaupunginteatterilla muusikkona kuluvana syksynä ja esitys on hänen ensimmäinen esityksensä uudessa pestissä.

Esitys kiertää syyskauden aikana laajasti Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kaikille avoimet esitykset Sissilinnassa alkavat 14.9. ja esityskausi jatkuu vuoden loppuun saakka. Kotiesityksissä Sissilinnassa lipun hintaan kuuluu pullakahvit, jotka nautitaan yhdessä heti esityksen päätteeksi.

Esitys on Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistuotanto ja se toteutetaan osana teattereiden yhteistä ”Ikäihmisten kulttuuripolku” -hanketta. Hankkeen on rahoittanut Taiteen edistämiskeskus ja se on osa Sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman 2030 toimeenpanoa.

Kaikille avoimet esitykset Sissilinnassa: To 14.9. klo 13 / To 12.10. klo 13 / La 14.10. klo 13 / La 21.10. klo 17 / To 27.10. klo 13 / To 30.11. klo 13 / La 2.12. klo 13 /
To 7.12. klo 13 / Pe 29.12. klo 13 / La 30.12. klo 17

Liput esityksiin: lippu.fi, Kajaani Info ja Sissilinnan esityksissä ovelta tunti ennen esityksen alkamista

Aihealueet